>>>

FOTO

>>>

2015. Bijaći

Sa povijesnim postrojbama u Bijaćima

3.ožujka 2015.-Nedavno su Domagojevi strijelci započeli suradnju s Udrugom studenata povijesti "Toma Arhiđakon“. Ta je suradnja nastavljena i na obilježavanju datuma izdavanja darovnice kneza Trpimira (crkva sv. Marte u Bijaćima- Trogir).

Knez Trpimir je 4. ožujka 852. godine u svom vladarskom dvoru u Bijaćima u blizini crkve sv. Marte izdao povelju kojom je potvrdio darovnicu svoga prethodnika, kneza Mislava, Splitskoj metropoliji. Darovnica kneza Trpimira je najstarija sačuvana darovnica hrvatskih vladara kojom su splitskom nadbiskupu potvrđena imanja splitske Crkve na hrvatskom području ("regnum Croatorum") te mu je darovana desetina s Trpimirova kliškog posjeda, kao zahvala za određenu količinu srebra koju je splitski nadbiskup dao za samostan u Rižinicama. Osim uz Trpimira, lokalitet Sv. Marte vezan je i za vladavinu kneza Muncimira, koji je poveljom od 28. rujna 892., izdanom na istom mjestu, tj. u vladarskom dvoru u Bijaćima, ispred crkve sv. Marte, potvrdio darovnicu kneza Trpimira Splitskoj nadbiskupiji. Za prezentaciju i budućnost Bijaća je iznimno značajan projekt 'Sačuvajmo Bijaće za 21. stoljeće', pokrenut 1999. godine od strane djelatnika i učenika OŠ 'Bijaći' pod vodstvom ravnateljice Jadranke Šošić, u kojeg su se do sada uključile brojne osnovne škole iz Kaštela, Marine, Omiša, Trogira...

Tako je i ove godine, uoči datuma izdavanja Trpimirove darovnice, u Bijaćima 3. ožujka 2015. održan bogat program u kojem su sudjelovali: učenice i učenici osnovnih škola ("Knez Trpimir", "Knez Mislav", "Bijaći"), pjesnik Tomislav Najev te Lino Ursić, koji je kroz izlaganje pod naslovom 'Od Sv. Marte do Mujine pećine' predstavio pilot-projekt interpretacije antičkih (rimskih) cesta na području srednje Dalmacije. Bilo je je lijepo vidjeti mnoštvo razigrane raspjevane djece koja su došla obilježiti navedeni događaj i koji iako tako mladi otimaju zaboravu mali dio Hrvatske povijesti. Onako nasmijani razigrani nisu se ustručavali niti propitkivanja povijesni postrojbi tko su što predstavljaju, a posebno su im bili  zanimljivi mačevi, kacige, štitevi koplja.

Osim toga, predstavljen je i projekt arheološkog turizma "Regnum Croatorum" udruge "Toma Arhiđakon", kroz prezentaciju oživljene povijesti starohrvatskog razdoblja uz smotru povijesnih postrojbi: "Domagojevi strijelci" (Vid), "Tomislavova straža" (Split) i "Vitezovi kralja Zvonimira" (Knin). Nakon same smotre i mimohoda povijesna postrojba "Vitezovi kralja Zvonimira" iz Knina je okupljenima prezentirala i srednjovjekovni mačevalački dvoboj.

Inače Udruga studenata povijesti " Toma Arhiđakon" započela je svoj projekt " Regnum Croatorum" 2014. godine u kojem želi objediniti arheološke  starohrvatske lokalitete na potezu od Podstrane, Splita preko Klisa, Solina, Kaštela  sve do Trogira  u svrhu arheološkog turizma. Cilj im je arheološke lokalitete predstaviti iz povijesne, ekonomsko-turističke i arheološke perspektive te ostvariti što bolju suradnju između studenata kako bi detaljno i cijelovito s različitih aspekata osmislili projekt arheološkog turizma koji bi bio vezan upravo uz starohrvatske lokalitete na širem splitskom području. U projektu s aspekta oživljene povijesti sudjeluju i povijesne postrojbe: "Tomislavova straža", "Vitezovi kralja Zvonimira", "Domagojevi strijelci" i "Vitezovi Vranski", dok je u planu i ostvarivanje suradnje s povijesnim udrugama, lokalnim zajednicama i školama kroz edukativne programe. 

Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge Click to enlarge
Click to enlarge Click to enlarge